-رئیس هیئت مدیره انجمن روان شناسی ایران، در گفتگو با پایگاه خبری میگنا، در تبیین اهمیت نخستین کنگره چالشهای حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی گفت: باور من این است که کیفیت زندگی افراد، تحتتأثیر حقوقشان قرار دارد. هرچقدر که حقوق انسانها بیشتر رعایت شود، امکان زندگی مناسبتری هم فراهم میشود.
دکتر شیوا دولتآبادی افزود: چنین کنگرههای تخصصی به بررسی و راهحل مشکلات کمک میکنند.
به اعتقاد مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان، حق و روان، دو موضوع مرتبط با هم هستند. حلوفصل بخشی از موضوعات مثل حق رفتن به مدرسه، حق ازدواج و.. به قوانین مربوط میشود. اما وقتی با مشکلی مثل بیماری روبرو میشویم، نقش قوانین بر سلامت بیمار و اطرافیانش چندبرابر میشود.
وی گفت: بعد از بروز یک اختلال روانی، نهتنها فرد متبلا بلکه خانوادههای او هم درگیر میشوند و لازم است حمایتها افزایش پیدا کند و قوانین حمایتکننده، کمک میکنند تا تکلیف افراد برای نگهداری و قیمومیت روشن شود. قانونهای مبتنی بر انساندوستی، به سلامت روان فرد و جامعه کمک میکنند؛ زیرا فرد و جامعه از همدیگر جدا نیستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، مهمترین چالش کودکان و نوجوانان آسیبدیده را به نبود دادگاههای ویژه اطفال و همچنین متناسب نبودن تخصص قضات با نیازهای خاص کودکان مرتبط دانست.
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان در ادامه تصریح کرد: بهعنوان یک علاقهمند به حقوق کودکان، از ابتدا تاکنون که ۲۵ سال از فعالیتم در این حوزه گذشته است، معتقدم هرچقدر چتر حمایتی قانون گستردهتر باشد و بر مبنای اعتلای انسان، تدوین و اجرا شود، سلامت روان افراد هم ارتقا پیدا خواهد کرد.
دولتآبادی در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان چالشهای کودکان و نوجوانان آسیبدیده را کاهش داد، گفت: بخشی از چالشها به بیماریهای روانی برمیگردد که با درمانشان میتوان آنها را کاهش داد. بخش دیگری از مشکلات هم به کمک روان شناسان فردی، اجتماعی، تربیتی و جامعهشناسان و روانپزشکان حل میشود.
وی در ادامه افزود: شاید یک فرد اسکیزوفرن، فقط با مسائل روانپزشکی و حقوقی روبرو باشد، اما درباره چالشهای حقوقی کودکان و نوجوانان، به دیدگاههای بین رشتهای نیاز داریم؛ به طور مثال، بررسی آسیبهای اجتماعی توسط جامعهشناسان نقش مؤثری در حل مشکلات دارد.
این فعال حقوق کودکان، در پاسخ به این سؤال که وضعیت کنونی کودکان و نوجوانان را چگونه ارزیابی میکند، گفت: شرایط امروز نسبت به دو دهه گذشته، بهتر شده است؛ زیرا آگاهیها بالاتر رفته و راهحلهایی نیز در نظر گرفته شده است. اما بههرحال با وضعیت مطلوب، فاصله زیادی داریم.
دولتآبادی در تشریح اجرای راهکارهای کاربردی و بهبود شرایط گفت: لایحه حمایت از حقوق کودکان، میتواند مشکلات زیادی را حل کند. البته مشروط به اینکه به ثبت کاغذی قوانین اکتفا نکنیم و در عمل، در طول زمان و بهتدریج، قانونها را تبدیل به فرهنگ عمومی کنیم. بدیهی است که هر چقدر قوانین، انساندوستانهتر و حامی کودکان باشند، معضلات بهتر حل میشوند و سلامت روانی جامعه هم بیشتر خواهد شد.
متاسفم! ارسال دیدگاه بسته شده است.