روان شناسی رنگها-رابطه انتخاب و دوست داشتن رنگ با خصوصیات شخصیتی
براساس تحقیقی که در فوریه ۲۰۱۰ در مجله تحقیقات پزشکی BMC به چاپ رسید، افراد برای نشان دادن روحیات مختلف خود رنگهای مختلفی را انتخاب میکنند.
آیا امروز روحیهتان طوسی رنگ است؟ آبی چطور؟ شاید به این دلیل قرمز می بینید که با حسادت سبز شدهاید؟ براساس تحقیقات جدید، رنگهایی که ما استفاده میکنیم، نشان میدهند که احساسات پرفایدهتر از چیزی هستند که فکر میکنید.
در این تحقیق مشخص شد که افرادیکه دچار افسردگی یا اضطراب هستند، بیشتر روحیه خود را با رنگ طوسی نشان میدهند، درحالیکه افراد شادتر رنگ زرد را ترجیح میدادند. نتایج تحقیق که در مجله تحقیقات پزشکی MBC به چاپ رسیده است میتواند به پزشکان برای بررسی روحیات بچهها و بیماران دیگری که ارتباط کلامی برایشان دشوار است، کمک کند.
یکی از محققان این مطالعه، پیتر وورول (Peter Whorwell) متخصص بیماریهای معده و روده در بیمارستان منچستر جنوبی میگوید، “این یک راه برای ارزیابی اضطراب و افسردگی در افرادی است که کاری از عهده زبان برنمیآید. نکته جالب این است که این می تواند راه خیلی بهتری برای به دست آوردن اطلاعات از روحیات بیمار باشد تا سوال کردن از او.”
وورول میگوید، از رنگها معمولاً بعنوان استعارههایی از روحیات استفاده میشود اما هیچکس تا به حال ارتباط رنگها را به صورت علمی بررسی نکرده بود. او و همکارانش برای بررسی این موضوع هشت رنگ را انتخاب کردند—قرمز، نارنجی، سبز، بنفش، زرد، صورتی و قهوهای—و هرکدام را به سه سایه رنگ تقسیم کردند. سپس سفید و مشکی و سه سایه رنگ طوسی را هم اضافه کردند که به طور کل ۳۸ انتخاب شد. بعد از ملاقات گروههای شرکتکننده، محققان تصمیم گرفتند که رنگ ها را به صورت چرخ نشان دهند.
سپس، بر روی ۱۰۵ فرد بزرگسال سالم، ۱۱۰ فرد بزرگسال مضطرب و ۱۰۸ فرد بزرگسال دچار افسردگی کار کرده و پرینتهایی از آن چرخهای رنگی را برای هرکدام فرستادند. از هر فرد خواسته شد تا رنگ مورد علاقه خود را به همراه رنگی که بیشتر به سمت آن کشیده میشوند، انتخاب کند. درآخر، از آنها خواسته شد رنگی را که به روحیه هر روز آنها طی چند ماه گذشته میخورد را انتخاب کنند. ۲۰۴ شرکتکننده سالم دیگر هر رنگ را به سه دسته مثبت، منفی و خنثی تقسیمبندی کردند.
افراد چه افسرده، چه مضطراب و چه سالم بیشتر رنگهای آبی و زرد را انتخاب کردند. رنگ شماره ۲۸ آبی در چرخه رنگها محبوبترین رنگ دلخواه بین افراد سالم بود درحالیکه رنگ شماره ۲۷ آبی (که کمی تیرهتر از ۲۸ است) محبوبترین رنگ افراد مبتلا به اضطراب و افسردگی بود. ضمناً رنگ شماره ۱۴ زرد بعنوان رنگی که بیشترین توجه را به خود جلب میکند انتخاب شد.
اما وقتی نوبت به روحیات رسید، گروهها از هم جدا شدند. فقط ۳۹ درصد از افراد سالم روحیه خود را با رنگ مرتبط دانستند. از بین آنهایی که رنگی برای روحیه خود انتخاب کردند، حدود ۲۰ درصد رنگ شماره ۱۴ زرد را انتخاب محبوب خود اعلام کردند. درضمن، حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به اضطراب و بیش از نیمی از افراد افسرده، سایهای از رنگ طوسی را انتخاب کردند. درمقایسه، ۱۰ درصد از شرکتکنندههای سالم روحیه خود را به رنگ طوسی نسبت دادند.
محققان همچنین دریافتند که در نسبت دادن روحیه به یک رنگ، تیرگی یا روشنی رنگ اهمیت زیادی دارد.
وورول میگوید، “آبی روشن با روحیه ضعیف مرتبط نیست اما آبی تیره هست. سایه رنگ بسیار مهمتر از خود آن رنگ است.”
وورول هماکنون مشغول تست کردن چرخه رنگ روی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر است. او امیدوار است که انتخابهای رنگی بتواند گرایش و رویکرد بیماران را آشکار کرده و پیشبینی کند که تا چه میزان به درمانهایی مثل هیپنوتیزم پاسخ خواهند داد. ازآنجاکه افراد دچار علائم بیماریهای معده و روده هستند، استفاده از روشهای غیرکلامی گرفتن اطلاعات گاهی به گفتگو ارجحیت دارد. و او میگوید، این چرخه میتواند با تحقیقات بیشتر در زمینههای پزشکی برای پزشکی کودکان و جراحی قابل استفاده باشد.
او میگوید، “حالا یک ابزار در دستان ماست که افراد باید با آن بازی کنند و عملکردهای آن را کشف کنند.
====================
منبع:drdarabi.blogfa.com
متاسفم! ارسال دیدگاه بسته شده است.